Cartea este alcătuită din texte semnate de diverși autori apărute, de-a lungul anilor, fie în paginile revistei Lumea Credinței, fie în cărți tipărite de editura omonimă.
Primele două texte antologate – „Paști și… Paști” și „Calea pascală” – lămuresc din capul locului înțelesul cuvântului Paște și traseul ascendent al ciclului pascal. Această taină a Paștelui am căutat s-o adâncim și această Cale pascală am căutat s-o urmăm pas cu pas de-a lungul întregii cărți, pe înțelesul și spre folosul unui public cât mai larg, pe care lumea problematică în care trăim l-a privat adesea de mai buna întâlnire cu Tradiția.
Prima secțiune a cărții – și cea mai extinsă – este dedicată „Tradiției pascale” (în dimensiunea ei universală, dar și în cea populară românească), iar cea de-a doua fixează câteva repere și sugerează câteva teme de meditație asupra „Actualității pascale”.
În Addenda reproducem textul Evangheliei Învierii (Ioan 1, 1–17) în trei limbi (greacă, latină și română) și ilustrăm predania ortodoxă de dată recentă cu „Două cuvântări pascale” ale unor vrednici de pomenire predicatori și mărturisitori ortodocși ai secolului 20 românesc: părintele Gheorghe Calciu (1925–2006) și părintele Constantin Galeriu (1918–2003).CUPRINS (SELECŢII)
I TRADIȚIA PASCALĂ
-Calea pascală
-Sfântul și Marele Post
-Îndrumar pentru Săptămâna Mare
-Procesul lui Iisus văzut de un procuror
-Via Dolorosa sau Drumul Crucii
-Răstignirea
-Viața întru înviere
-În iadul lor găsim raiul nostru
-Săptămâna Luminată
-Masa de praznic şi alte tradiţii pascale la popoarele ortodoxe
-Paștele în EuropaII ACTUALITATEA PASCALĂ
– Procesiunile de la Ierusalim în Săptămâna Patimilor
– Focul Sfânt de la Ierusalim
– Iuda și mass-media de azi
– Iisus Înviat – aşa trebuie să fie omul!
– În loc de epilogIII DOUĂ CUVÂNTĂRI PASCALE
– Părintele Gheorghe Calciu: „Hristos a înviat în inima ta !” (Nou cuvânt către tineri)
– Părintele Constantin Galeriu: De la Paștele cel mare la „Paștele cel mic